Bravo Intro for nyankomne minoritetsspråklige barn

Avigo barnehage i Lillesand kommune har lekt Bravo-leken siden 2018 og tok i 2022 i mot et ukrainsk flyktningbarn i barnehagen. Som en forberedelse til velkomsten øvde de sammen med barna på norske og ukrainske hverdagsbegreper for å redusere språkbarrierer i lek og aktiviteter gjennom dagen. Både NRK Sørlandet og Lillesands-posten tok turen innom barnehagen for å se nærmere på hvordan barnehagen forberedte seg til å ta imot nye barn i barnehagen.

Barne- og ungdomsarbeider Charlotte Hansen er en av de ansatte i Avigo barnehage som leker Bravo-leken med barna. De siste ukene har de i Bravo-runden i samlingsstunden lekt med typiske hverdagsbegreper barna møter i barnehagen inndelt i kategorier, som for eksempel inneleker, måltid og sommerklær. Barna sitter sammen med en voksen på gulvet og får se ord som tegne, perle og klippe, deretter får de både se og høre det norske og ukrainske ordet og til slutt får de ordet konkretisert gjennom fysiske objekter slik at alle sansene tas i bruk. - Ungene synes det er veldig gøy med nye ord og nytt språk, forteller Charlotte. Når vi er på besøk er barna aktive deltakere i Bravo-runden, de følger med, hermer etter ordene både på norsk og ukrainsk og er ivrig med på de fysiske aktivitetene mellom stasjonene. I slutten av mai tok også barnehagen i mot et ukrainsk barn, og til Lillesands-posten forteller pedagogisk leder Siri Knudsen Aanonsen at reaksjonen til jenta som går der nå var positiv. - Hun smilte veldig når hun fikk høre ord hun kunne, så dette er et skikkelig vinn-vinn opplegg. Styrer i Avigo barnehage, Cecilie Vardvik, har god erfaring med bruk av Bravo-leken i barnehagen fra tidligere. De ble gjerne med å teste ut materiellet som første barnehage. Hun er nå spent på om Bravo Intro vil bidra til å øke inkluderingen i barnegruppa tidlig.

Gratis materiell og videokurs fra sparebankstiftelser og banker i 2022

Bravo Intro heter materiellet Avigo barnehage bruker, og dette er nyutviklet av Intempo i samarbeid med erfarne Bravo-barnehager. Barnehager og skoler i Norge har lang erfaring i å ta i mot barn med annen språkbakgrunn enn norsk. Nå skal vi ta i mot mange nyankomne barn på en gang, og da ønsker vi å bidra med en ny versjon av et verktøy vi erfaringsvis vet skaper et inkluderende språkmiljø. Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør finansierte utvikling av materiellet og utdeling av 100 sett inkl. videokurs i Agder og Telemark. Sparebankstiftelsen DNB finansierte 600 gavepakker til utdeling på Østlandet, Sparebankstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge finansierte 120 gavepakker til Nordland, Troms og Finnmark, Sparebankstiftelsen Vest finansierte 25 gavepakker gjennom Ildsjelfondet til Vestland fylke, Ålesund og Volda, Sparebanken Møre finansierte 40 gavepakker til Møre og Romsdal og Sparebankstiftelsen SR-Bank finansierte 60 gavepakker i gamle Hordaland, og Rogaland.

Avigo barnehage: Charlott Hansen viser ord- og bildekort for barna. Jakke er kurtka på ukrainsk og er ett av 100 hverdagsbegreper barna blir bedre kjent med gjennom Bravo-rundene.

I materiellpakken Bravo Intro følger det med materiell for 20 samlingsstunder eller 20 opplegg for stasjonsarbeid, det vil si fire uker med Bravo-runder. I tillegg får man tilgang til et videokurs der vi viser hvordan materiellet brukes og hvordan man organiserer leken. Materiellet blir sendt direkte til barnehagen, skolen eller mottaket og inneholder:

  • 100 ord- og bildekort på norsk og ukrainsk, med plass for andre språk

  • Aktivitetslykkehjul

  • Ordliste alfabetisk og norsk/ukrainsk

  • 20 samlingsstunder / Fire ukeplaner

  • 10 blanke kort + rød tusj

  • Pose

Deltakere fra sør og nord, øst og vest

Utdelingen av materiellet ble avsluttet i desember 2022, men verktøyet er til salgs i vår nettbutikk.