Prosjekt Trygghet og mestring:

Språkglede med Bravo-leken

En tidlig språkinnsats er spesielt viktig for barn med forsinket språkutvikling. Ordforråd og begrepsforståelse danner grunnlaget for deres utvikling og sosiale fellesskap. Målet med dette prosjektet har vært å gi barna muligheter til å utvikle språket sitt gjennom lek, bevegelse og samspill i Bravo-leken, for et rikere ordforråd, bedre språkforståelse og styrket sosialt fellesskap gjennom hele dagen.

 
 
 
 
 
 

Hva er Bravo-leken?

Bravo-leken er en lek som stimulerer barns språkutvikling gjennom å utforske lyder, bokstaver og ord i kombinasjon med sanseerfaringer og fysisk aktivitet. Bravo-leken passer for barn fra 1 år, og barn med forsinket språkutvikling viser særlig godt utbytte av den systematiske stimuleringen.

Bravo-leken foregår i korte økter på 10-15 minutter i tett samspill med en voksen. Leken gjennomføres ved at begreper introduseres og konkretiseres ved hjelp av fysiske gjenstander og sanseerfaringer. Bravo-leken styrker barns språkutvikling gjennom systematisk stimulering av sanser og motorikk i kombinasjon med ord, bokstaver og bilder.

Bravo-leken karakteriseres av høy intensitet, engasjement og felles utforsking av språk og opplevelser. Dette gir økt ordforråd, styrket begrepsforståelse og språklig bevissthet som legger grunnlaget for et godt samspill i barnegruppa og gode leseferdigheter senere.

 
 
 
 

Tydelig effekt

Våren 2025 ble det gjennomført en sluttevaluering av Bravo-leken for å undersøke hvilke endringer ansatte har observert hos barna som deltar i leken. 44 ansatte fra barnehagene deltok i spørreundersøkelsen. Resultatene viser at Bravo-leken oppleves som et verdifullt verktøy for å styrke barnas språkforståelse, utvide ordforrådet og fremme sosial trygghet og samspill. Deltakerne rapporterer at barna er mer engasjerte, uttrykker seg mer verbalt og viser økt trygghet i gruppa. Evalueringen bekrefter at Bravo-leken har en tydelig positiv effekt på både språkutvikling og trivsel i barnehagehverdagen.

 
 
 
 

Bravo-leken ble en del av dagen

Bravo-leken ble raskt en integrert del av hverdagen i mange barnehager. 84% har brukt Bravo-leken ukentlig. Det er særlig i samlingsstunder og språkgrupper Bravo-rundene har blitt gjennomført. Ansatte rapporterte at leken var enkel å bruke og lett å tilpasse ulike tema og barnegrupper. De ansatte oppga også at tidsbruken var håndterbar. 100 % opplevde det som gjennomførbart med litt tid til planlegging.

Les mer

Gir språkglede og trygghet

Undersøkelsen viser at Bravo-leken fungerer som et viktig redskap for språkutvikling, men kanskje aller mest som en inngang til fellesskap, trygghet og mestring i barnehagehverdagen.

Barna viste stort engasjement i Bravo-rundene. 95 % vurderte engasjementet som høyt under den fysiske aktiviteten og 93% under øktene med bokstaver, ord, bilder og sanseopplevelser. Mange beskrev hvordan barna brukte nye ord, stilte spørsmål og tok mer sosialt initiativ.

Les mer

Tryggere barn, sterkere fellesskap

Bravo-leken har ikke bare bidratt til barnas språkutvikling, den har også gitt barna større trygghet i gruppa. 73% svarer at ett eller flere barn på avdelingen virker tryggere i barnegruppa. 57 % så at barna kommuniserte bedre og deltok mer sosialt. 70% opplever at ett eller flere barn stiller flere spørsmål eller uttrykker seg mer verbalt.

Les mer

Et faglig løft for de ansatte

Bravo-leken har gitt de ansatte et faglig løft. Hele 89% svarte at prosjektet har endret måten de jobber med språk og mestring. Mange trekker frem at leken gjør det enklere å nå alle barna, og at den gir struktur, tilgjengelighet og fleksibilitet.

75 % følte seg godt forberedt til å ta det i bruk etter å ha gjennomført videokurset og 79,6 % rapporterte om godt samarbeid.

Les mer

Fra prosjekt til varig verktøy

95,5% av respondentene ønsker å fortsette med Bravo-leken videre, enten som fast del av det pedagogiske opplegget eller i en tilpasset form. Prosjektet Trygghet og mestring viser at Bravo-leken både er ønsket og fungerer godt som verktøy for språkstimulering og sosial utvikling. Best av alt, den lar seg gjennomføre i en travel barnehagehverdag. Avslutningsvis ønsker 84% absolutt å anbefale Bravo-leken til andre, ytterligere 14% sier at de kanskje vil anbefale leken og kun 2% ønsker ikke å anbefale Bravo-leken videre.

Les mer

 
 

Giverglede for tidlig innsats

Målgruppen i prosjekt Trygghet og mestring var barn med ulike språkutfordringer og deres jevnaldrende, samt barnehageansatte som ønsket konkrete verktøy til å jobbe med språk og trygghet i hverdagen. I perioden 2023-2025 fikk 102 barnehager over hele landet Bravo-leken i gave for bruk i barnehagen. Bravo-leken er et pedagogisk verktøy som kombinerer språk og bevegelse.

En stor takk til dere som satser på tidlig innsats og gjorde prosjektet mulig; Sparebankstiftelsen DNB, Sparebank1 Stiftelsen Østfold Akershus, Fredrikstad kommune og Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør. Intempo AS har utviklet Bravo-leken og har vært koordinator for prosjektgjennomføringen.

 
 
 
 
Stiftelsen er opptatt av å støtte prosjekter som styrker barns muligheter til å få en god start på livet. Derfor er vi glade for å kunne bidra til dette prosjektet med mål om å redusere språkbarrierene og gjøre det lettere for barnehagene å inkludere barna.
— Linn Lunder, leder av formålsområdet Nærmiljø og kulturarv i Sparebankstiftelsen DNB
 
 
 
 
SpareBank 1 Stiftelsen Østfold Akershus har integrasjon og inkludering av barn som ett av våre aller viktigste satsingsområder. I vår region er dette en økende utfordring med potensielt store ringvirkninger og kostnader for den enkelte og for samfunnet.

Vi er derfor glade for å kunne bidra til at Intempo med Bravo-leken, i samarbeid med kommuner i vår region, kan bidra til å akselerere språkopplæringen og mestringen til barna i barnehagene.

Med populariteten og den høye bruksfrekvensen som er vist for Bravo-leken, har vi god tro på at dette er et effektivt verktøy og riktig bruk av våre gavemidler - i beste sparebanktradisjon.
— Simen Hesleskaug, daglig leder SpareBank 1 Stiftelsen Østfold Akershus
 
 
 
 
Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør ønsker å støtte dette gode tiltaket med tanke på at vårt formål er å bedre levekår i Agder og Telemark. Vi ser på tidlig innsats i barnehagene som viktig for å skape best mulig utgangspunkt for fremtidig mestring og god integrering.
— Eskild Stenhaug, daglig leder Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør