Pågående prosjekt: Mestring og inkludering

Språklek hjemme, i barnehagen og på skolen

 
 

Foreldre og fagpersoner er nå godt i gang med Bravo-leken hjemme, i barnehagen og på skolen gjennom prosjektet “Mestring og inkludering” i samarbeid med Downs Syndrom Norge, støttet av Stiftelsen Dam. Prosjektet startet opp høsten 2024 og videreføres for nye barn våren 2025 med midler fra Sparebankstiftelsen SR-bank. 90% svarer i oppstartsevalueringen at de har forventninger til at Bravo-leken kan bidra med trygghet og mestring, økt ordforråd og begrepsforståelse, glede og engasjement, samt mer systematisk lekbasert læring.

 
 
 
 

Nye deltagere og målsetning for prosjektet

Barn som lever med diagnoser som Downs Syndrom, Cerebral Parese, autisme, forsinket utvikling på grunn av prematur fødsel eller andre diagnoser har ofte behov for ulike verktøy for å støtte språkutviklingen. Gjennom prosjektet er målet å øke ordforrådet og begrepsforståelsen som legger grunnlaget for kommunikasjon, mestring og inkludering i hverdagen.  

Våren 2025 inviterer vi nye deltagere med i prosjektet. Det er foreldre og fagpersoner fra Hordaland, Rogaland og Agder som kan søke i denne omgang. Du finner søknadsskjema nederst på siden og ellers informasjon om Bravo-leken og oppstartsevaluering fra de som allerede er i gang.

 
 
 

Hva er Bravo-leken?

Bravo-leken er en lek som stimulerer barns språkutvikling gjennom å utforske lyder, bokstaver og ord i kombinasjon med sanseerfaringer og fysisk aktivitet. Bravo-leken passer for barn fra 1 år, og barn med forsinket språkutvikling viser særlig godt utbytte av den systematiske stimuleringen.

Bravo-leken foregår i korte økter på 10-15 minutter i tett samspill med en voksen. Leken gjennomføres ved at begreper introduseres og konkretiseres ved hjelp av fysiske gjenstander og sanseerfaringer. Bravo-leken styrker barns språkutvikling gjennom systematisk stimulering av sanser og motorikk i kombinasjon med ord, bokstaver og bilder.

Bravo-leken karakteriseres av høy intensitet, engasjement og felles utforsking av språk og opplevelser. Dette gir økt ordforråd, styrket begrepsforståelse og språklig bevissthet som legger grunnlaget for et godt samspill i barnegruppa og gode leseferdigheter senere.

  • I løpet av de siste 15 årene har Bravo-leken bidratt til mestring og inkludering for over 50 000 barn hjemme, i barnehage og skole. Språkverktøyet bidrar til språkstimulering og begrepslæring gjennom utforsking av lyder, bokstaver og ord i kombinasjon med sanseerfaringer og fysisk aktivitet. Barn med forsinket språkutvikling har vist særlig godt utbytte av den systematiske stimuleringen verktøyet gir (Vista Analyse, 2019).

    Bravo-leken er et analogt verktøy som kan tilpasses hvert enkelt barns nivå, evner og behov, og med enkle grep samkjøres med tegn til tale eller ASK. I tillegg til at det kommer barnet med forsinket språkutvikling til gode, gir Bravo-leken også felles opplevelser og vokabular for hele familien og barnegruppen som gjør det enklere for barna å bli inkludert i lek og aktiviteter med andre barn og voksne. 

    I pakken er det materiell til 180 lekbaserte økter som kan brukes over to år i barnehage/skole, eller i løpet av et år om man leker hver dag, der nye sanseopplevelser, bokstaver, begreper, mengder, engelsk og tegnspråk blir introdusert for barna. Leken legger grunnlaget for gode samtaler og aktiviteter resten av dagen. 

    Les mer på denne siden.

  • Materiellpakken Bravo-leken er utviklet i samarbeid med barnehager og har vært i bruk siden 2010.

    Bravo-leken er en lek som stimulerer barns språkutvikling gjennom å utforske lyder, bokstaver og ord i kombinasjon med sanseerfaringer og fysisk aktivitet. Barn med forsinket språkutvikling viser særlig godt utbytte av den systematiske stimuleringen Bravo-leken gir.

    Å satse på barns språk og utvikling er å satse på gode, inkluderende oppvekstmiljø, hvor språket blir en døråpner til lek, samspill, læring og mestring. 

  • Å mestre det å uttrykke seg til andre, og å oppleve å gjøre seg forstått, er avgjørende for at barn trives og lykkes sosialt. Erfaring viser at Bravo-leken er et effektivt verktøy for inkludering av barn med forsinket språkutvikling.

    Barnehager landet over bruker Bravo-leken som begrepstreningsverktøy for barn med forsinket språkutvikling og annen språkbakgrunn. Bravo-leken brukes i fellesskap med resten av barnegruppa og individuelt ved behov for flere repetisjoner. 

    Bravo-leken stimulerer barnets språk og utvikling og kan med enkle grep samkjøres med tegn til tale eller ASK (symbollæring). Bravo-leken gir felles mestring og felles vokabular som gjør det enklere for barn med forsinket språkutvikling å delta i lek med andre barn og voksne.

    Bravo-leken kan tilpasses hvert enkelt barns nivå, evner og behov.

    Les brukerhistorier.
    Les evalueringen av et lignende prosjekt “Trygghet og mestring”.

  • I materiellpakken Bravo Intro følger det med materiell for 180 samlingsstunder, det vil si tre måneder på høsten og våren i to år. Alternativt kan en leke hver dag i ett år.

    • 378 Kickstart ord- og bildekort  

    • 126 Level up ord- og bildekort

    • 252 Level up lottokort

    • 19 tegnspråkplansjer til 19 kategorier av ord

    • Skumterning med fysiske aktiviteter

    • 2 sett alfabetkort

    • 80 blanke kort + tusj

    • 10 Maxibøker

    • 2  x 24 ukeplaner

    • 1 stativ

    • 1 oppbevaringseske

  • I dette prosjektet er det mulig for foreldre og fagpersoner å søke om individuelle gavepakker til barn med forsinket språkutvikling som følge av ulike diagnoser, som f.eks. Downs syndrom, CP, autisme etc. 

  • Videokurset består av en innføring i Bravo-leken som verktøy (1,5 time). Kursholderne Heidi Aabrekk og Elisabeth Hunnes presenterer og viser frem materiellet og hvordan man organiserer og gjennomfører Bravo-runder som en del av samlingsstunden i barnehagen. Materiellet kan brukes på samme måte i hjemmet.

    Gavemottakerne vil ha tilgang til videokurset gjennom hele prosjektperioden, frem til jul 2025. Det gjør det mulig å gå tilbake og se filmene om igjen og laste ned ressurser. 

  • Som gavemottaker har dere tre forpliktelser. 1) å gjennomføre videokurset, 2) å ta i bruk materiellet og 3) å svare på en spørreundersøkelse høsten 2025, for evaluering og erfaringsdeling. Det blir også tilbud om Zoom-veiledning underveis. 

  • Etter at søknaden er sendt inn vil den bli vurdert og svar sendes ut før 15. juni om søker møter kriteriene for å søke. 

 
 
 
 

Våren 2025: Videreføring med støtte fra Sparebankstiftelsen SR-bank

Har ditt barn eller barnet du har ansvar for forsinket språkutvikling? Med støtte fra Sparebankstiftelsen SR-bank inviterer Intempo AS til deltagelse i prosjektet «Mestring og inkludering - med Bravo-leken hjemme, i barnehagen og på skolen» som nå videreføres!

I dette prosjektet kan foreldre eller fagpersoner søke om deltagelse for enkeltbarn med forventet forsinket eller forsinket språkutvikling som følge av en diagnose. Prosjektet går over ett år (høsten 2025-høsten 2026) og deltagerne får tilsendt materiellpakken med Bravo-leken til bruk for barnet hjemme og i grupper i barnehage/skole, og får tilgang til Bravo-lekens videokurs som gir opplæring i bruken av verktøyet.

Søk om deltakelse nederst på siden

 
 
 

Sparebankstiftelsen SR-Bank ser betydningen av gode prosjekter som bidrar til gode rammer for felleskap, inkludering og mestring. Språkutvikling er en viktig faktor for en positiv utvikling. Vi er en stolt støttespiller til Bravo- leken som kan bidra til at barnehagene er enda mer rustet til å redusere språkbarrierer.

Ellen Instefjord, gave- og kommunikasjonssjef i Sparebankstiftelsen SR-bank

 

Høst 2024 - høsten 2025: Støtte fra Stiftelsen Dam og samarbeid med Downs Syndrom Norge

40 materiellpakker inkl. videokurs ble delt ut høsten 2024. Mottakerne var familier, barnehager og skoler som skal leke Bravo-leken med enkeltbarn og barnegrupper som har forventet forsinket eller forsinket språkutvikling. Flertallet er barn i alderen 3-6 år og barn i 1.-4. klasse.

Barn som lever med diagnoser som Downs Syndrom, Cerebral Parese, autisme, forsinket utvikling på grunn av prematur fødsel eller andre diagnoser har ofte behov for ulike verktøy for å støtte språkutviklingen. Gjennom prosjektet er målet å øke ordforrådet og begrepsforståelsen som legger grunnlaget for kommunikasjon, mestring og inkludering i hverdagen. 

Les oppstartsevalueringen

 
 
 

Downs Syndrom Norge ønsker å bidra til kunnskapsdeling og erfaringsutveksling som fremmer hverdagsmestring. Prosjektet Mestring og inkludering er midt i blinken for våre medlemmer. Det er inspirerende å se hvordan prosjektmidler fra Stiftelsen Dam knytter sammen gode initiativer som Bravo-leken med enkeltpersoner som har stor glede av mestringsopplevelser i hverdagen.

Ingrid Marvin, daglig leder Downs Syndrom Norge

 
 
 

Vilkår for å søke

Det er foreldre og fagpersoner, i denne omgang fra Hordaland, Rogaland og Agder, som kan søke om deltagelse på vegne av et barn med forsinket språkutvikling som følge av en diagnose. Materiellet kan brukes hjemme, i barnehagen eller på skolen.

Om du blir valgt ut som deltaker samtykker du i følgende vilkår:

1) å gjennomføre videokurset

2) å ta i bruk materiellet og gjennomføre Bravo-runder med barnet

3) å delta i spørreundersøkelse ved prosjektets oppstart og avslutning

4) å gi materiellet videre til et annet barn eller en barnehage/skole når dere ikke lenger har bruk for det

 
 

Utvikling som varer

Prosjektleder for prosjektet er Elisabeth Hunnes fra Intempo AS. Intempo er en sosial entreprenør og en liten bedrift som har satt oss et stort mål: Å gi alle barn det best mulige utgangspunktet for liv og læring. Når vi lykkes i dette vil det la flere barn oppleve mestring og dermed redusere både behovet for spesialundervisning i skolen og frafall i utdanningsløpet

Det vi er opptatt av er barnehjernen, fordi vi vet at en helhetlig og tidlig innsats som sikrer systematisk stimulering av barnehjernen er avgjørende for et barns videre utvikling.

Ta kontakt ved spørsmål til prosjektet