Prosjekt Trygghet og mestring: Språkglede med Bravo-leken

Hvordan kan vi bidra til at barn blir tryggere og samtidig opplever mestring og språkglede i hverdagen? Dette var kjernen i prosjektet Trygghet og mestring, der 102 barnehager tok i bruk Bravo-leken – et pedagogisk verktøy som kombinerer språk, bevegelse og lek.

Våren 2025 ble det gjennomført en sluttevaluering av Bravo-leken i prosjekt Trygghet og mestring for å undersøke hvilke endringer ansatte har observert hos barna som deltar i leken. Resultatene viser at Bravo-leken oppleves som et verdifullt verktøy for å styrke barnas språkforståelse, utvide ordforrådet og fremme sosial trygghet og samspill. Deltakerne rapporterer at barna er mer engasjerte, uttrykker seg mer verbalt og viser økt trygghet i gruppa. Evalueringen bekrefter at Bravo-leken har en tydelig positiv effekt på både språkutvikling og trivsel i barnehagehverdagen.

Bravo-leken ble en del av barnehagedagen

Bravo-leken ble raskt en integrert del av hverdagen i mange barnehager. 84 % har brukt Bravo-leken ukentlig. Det er særlig i samlingsstunder og språkgrupper Bravo-rundene har blitt gjennomført. Ansatte rapporterte at leken var enkel å bruke og lett å tilpasse ulike tema og barnegrupper. De ansatte oppga også at tidsbruken var håndterbar. 100 % opplevde det som gjennomførbart med litt tid til planlegging.

«Det er et enkelt opplegg å gjennomføre og vi ser barna har et utbytte, spesielt de barna som ikke har norsk som morsmål. Barna synes det er gøy.»

Over 88 % av de ansatte følte seg godt forberedt, og 79 % opplevde godt samarbeid med andre ansatte. I tillegg rapporterte 70 % at de fikk nødvendig støtte fra prosjektleder underveis. Når 84 % absolutt vil anbefale Bravo-leken videre, er det tydelig at tiltaket er både gjennomførbart og vellykket.

Bravo-leken gir språkglede

Undersøkelsen viser at Bravo-leken fungerer som et viktig redskap for språkutvikling – men kanskje aller mest som en inngang til fellesskap, trygghet og mestring i barnehagehverdagen.

Barna viste stort engasjement i Bravo-rundene – 95 % vurderte engasjementet som høyt under den fysiske aktiviteten og 93 % under øktene med bokstaver, ord, bilder og sanseopplevelser.  Mange beskrev hvordan barna brukte nye ord, stilte spørsmål og tok mer sosialt initiativ.

De ansatte rapporterte også om økt språkforståelse, bedre ordforråd og større trygghet i gruppa. 88 % observerte at ett eller flere barn økte sitt ordforråd og tok i bruk nye ord. 80 % så forbedringer i språkforståelsen hos ett eller flere barn i gruppa.

«Det er en flott aktivitet for å samle barna og ha felles fokus. Mange fine samtaler med barna. Barna har vært engasjert.»

Tryggere barn, sterkere fellesskap

Bravo-leken har ikke bare bidratt til barnas språkutvikling, den har også gitt barna større trygghet i gruppa. 72 % svarer at ett eller flere barn på avdelingen virker tryggere i barnegruppa. 57 % så at barna kommuniserte bedre og deltok mer sosialt. 70 % opplever at ett eller flere barn stiller flere spørsmål eller uttrykker seg mer verbalt.

"Tidligere ville barn gråte når de trengte hjelp – nå spør de: “Kan du hjelpe meg?’" 

Et faglig løft for de ansatte

Bravo-leken har gitt de ansatte et faglig løft. Opplæringsvideoene og materiellpakken ble vurdert til 4,5 av 5 stjerner, og 75 % følte seg godt forberedt til å ta det i bruk etter å ha gjennomført videokurset og 79,6 % rapporterte om godt samarbeid.

Hele 89 % svarte at prosjektet har endret måten de jobber med språk og mestring. Mange trekker frem at leken gjør det enklere å nå alle barna, og at den gir struktur, tilgjengelighet og fleksibilitet.

Mange trakk fram at leken var faglig forankret og dekket flere områder i rammeplanen.

Utfordringer og barrierer

Utfordringer som har påvirket implementeringen og bruken av verktøyet nevnes også i undersøkelsen. Dette er f.eks mangel på tid og andre prioriteringer,  samt sykdom.  Hvordan oppstarten gikk ser vi også får også følger for videre bruk. Noen forteller om forskjøvet oppstart, sykmelding hos nøkkelpersonale og skepsis i personalgruppa.

"I år har vi hatt mange utfordringer i barnegruppa, så tiden strekker ikke til hver dag."

"Det ble implementert litt skjevt ved oppstart – vi bruker deler av det."

"Personalet ble ikke overbevist om at det var et godt verktøy."

Fra prosjekt til varig verktøy

95,5 % av respondentene ønsker å fortsette med Bravo-leken videre, enten som fast del av det pedagogiske opplegget eller i en tilpasset form. Prosjektet Trygghet og mestring viser at Bravo-leken både er ønsket og fungerer godt som verktøy for språkstimulering og sosial utvikling. Best av alt, den lar seg gjennomføre i en travel barnehagehverdag. Avslutningsvis ønsker 84% absolutt å anbefale Bravo-leken til andre, ytterligere 14 % sier at de kanskje vil anbefale leken og kun 2 % ønsker ikke å anbefale Bravo-leken videre.

«Som spesialpedagog i barnehagen har jeg brukt dette masse i språkgrupper og på avdeling.

Ny mulighet for prosjektdeltakelse

Har ditt barn eller barnet du har ansvar for forsinket språkutvikling? Med midler fra Sparebankstiftelsen SR-bank kan vi nå utvide prosjektet “Mestring og inkludering” til å inkludere enda flere barn. Intempo inviterer fra mai 2025 til deltagelse i prosjektet «Mestring og inkludering - med Bravo-leken hjemme, i barnehagen og på skolen».

I dette prosjektet kan foreldre eller fagpersoner søke om deltagelse for enkeltbarn med forventet forsinket eller forsinket språkutvikling som følge av en diagnose. Prosjektet går over ett år (høsten 2025 - høsten 2026) og deltagerne får tilsendt materiellpakken med Bravo-leken til bruk for barnet hjemme og i grupper i barnehage/skole, og får tilgang til Bravo-lekens videokurs som gir opplæring i bruken av verktøyet.

Barn som lever med diagnoser som Downs Syndrom, Cerebral Parese, autisme, forsinket utvikling på grunn av prematur fødsel eller andre diagnoser har ofte behov for ulike verktøy for å støtte språkutviklingen. Gjennom prosjektet er målet å øke ordforrådet og begrepsforståelsen som legger grunnlaget for kommunikasjon, mestring og inkludering i hverdagen. 

Vil du delta? Eller kjenner du noen som bør få vite om dette? Både foreldre og fagpersoner kan søke via knappen under.